Historie van WVV 1896

In 1896 werd het voetbal in Winschoten geïntroduceerd Aanvankelijk werd niet in verenigingsverband gespeeld, echter op 21 november 1896was het dan zover dat WVV werd opgericht. Vanaf dat moment behoorde WVV tot de Grote Vijf uit de drie noordelijke provincies t.w.:Achilles (Assen), Be Quick (Groningen), Frisia (Leeuwarden), Velocitas (Groningen) en WVV (Winschoten).

OP 1 september 1907 trad WVV toe tot de Groninger Voetbal Bond (GVB), een voorloper van de huidige KNVB (afdeling Noord). In een extra wedstrijd op 6 juni 1939 werd WVV dankzij een 1-0 overwinning op GRC kampioen van de 2e Klasse. Ru van der Hende schoot WVV naar de1e Klasse!

WVV 50 jaar

Op 23 en 24 november 1946 vierde WVV het 50-jarig bestaan van de vereniging. Ter ere van dit heuglijk feit speelden Tubantia en Xerxes een jubileumwedstrijd. Faas Wilkes (Xerxes) zou spelen maar de KNVB legde hem een speelverbod op in verband met interlandverplichtingen. Het is 13 september 1951. Voorzitter Mos legt de eerste steen voor de tribune, een lang gekoesterde wens ging in vervulling. Jan Blom ontwikkelde zich tot een zeer talentvolle A-junior. In 1953 maakte hij deel uit van de Nederlandse ploeg op het FIFA-jeugdtoernooi. Jan werd hiermede WVV' s eerste international. In 1956 behaalde Rikus Starke met zijn B1, met o.a. Klaas Nuninga het kampioenschap van Groningen.

Persil emmertjes

Omstreeks 1960 werd gestart met het verzamelen van Persil emmertjes. De jeugd werd opgroepen hun moeders te bewegen aan de Persil (waspoeder) te gaan. Van de opbrengst werden nieuwe ballen aangeschaft. De grote man achter deze actie was Engel Wubs. De actie bleek een zeer lucratieve bezigheid. Er werden zelfs prijzen uitgeloofd voor de flinkste spaarders.

Ook Jan Mulder droeg zijn steentje (emmertje) bij aan de actie die 1966 werd beëindigd.

C.V.W. zoekt aansluiting bij W.V.V.

Op 16 juli 1946 werd CVW (Christelijke Voetbalclub Winschoten) opgericht. De start was bijzonder goed. Binnen vier maanden stonden drie elftallen op de velden, twee seniorenelftallen en een juniorenelftal. Op 1 mei 1948 werd CVW 1 kampioen en promoveerde naar de KNVB. Het kon niet op! In 1950 had CVW naast senioren, junioren A en B en pupillen. Een groot verlies was het vertrek van haar jeugdleider de heer Lameijer. Gebrek aan kader en jeugdig talent en het vertrek van senioren noopten het bestuur van CVW in juli 1960 aansluiting te gaan zoeken bij WVV. Na één bespreking had men elkaar al gevonden en de overgang was een feit. Er werd een nieuwe start gemaakt met één seniorenelftal in de 1e klas onderafdeling van de KNVB. De heer Schmitter verzorgde de training.

De Toto

Het wekelijks invullen van de kruisjes op de totoformulieren door de leden bleek voor veel clubs een zeer interessante bezigheid. Wekelijks werden de formulieren en uiteraard de inleggelden aan huis opgehaald. Een intensief werkje dat onder alle weersomstandigheden werd uitgevoerd.

De heer M. Mulder, beter bekend als Toto Mulder, heeft deze functie jaren lang vervuld. Hij had de eervolle titel van Totocommissaris. In het seizoen 1959-1960 meldden zich voor de eerste voetbalpool liefst 193 liefhebbers, die 1020 kolommen van kruisjes voorzagen.

Naast de genoemde werkzaamheden maakte Mulder zich nog verdienstelijk als grensrechter bij WVV 1.

Klaas Nuninga naar Ajax

Deze gave technicus werd gevormd en gerijpt in de kweekvijver van WVV. In 1961 werd hij semi-prof bij Be Quick en via GVAV werd Oranje bereikt Zijn eerste wedstrijd voor Ajax speelde Klaas op 23 augustus 1964. Met Cruijff, Keizer en Swart maakte hij deel uit van de aanvalslinie, die Ajax driemaal op rij naar het kampioenschap schoot. Deze voorhoede bereikte in één seizoen het nog altijd niet geëvenaarde record van 122 doelpunten.

"WVV zet Winschoten op z'n kop"

In het seizoen 63/64 kende WVV een valse start met drie nederlagen op rij. Maar na een reeks van zes overwinningen behoorde WVV tot de titelkandidaten van de 1e klasse Noord op10 mei werd het kampioenschap veilig gesteld. In Leeuwarden werd Rood Geel met 3-0 verslagen. In de 22 competitiewedstrijden werd 61 keer gescoord. Jan Mulder nam 37 treffers voor zijn rekening.

Kampioenschap van Nederland

WVV ging met vijf clubs strijden voor het kampioenschap van Nederland, te weten: C. V. V. (Rotterdam), Quick '20 (Oldenzaal), Chevremont, Purmersteyn (Purmerend) en Vlissingen. Gespeeld werden 10 wedstrijden tussen 17 mei en 28 Juni. Zaterdag en zondag tegen dezelfde tegenstander, één keer thuis en één uit. WVV bereikte na een matige start een eervolle derde plaats. Het betaald voetbal liet echter van zich horen. Scouts van diverse clubs hadden hun werk verricht. Hennie Mellema (Toetoe) en Sietse Veen vertrokken naar Heracles. Hans Wortelboer werd door G.V.A.V. ingelijfd. Een seizoen later vertrok Jan Mulder naar Anderlecht. WVV ontving, dankzij de inzet van de familie Mulder, twaalf duizend gulden extra voor de bouw van een clublokaal.

Twee keer degradatie

De schutters bij WVV Jan Mulder en Sletse Veen waren vertrokken naar elders. In het seizoen 1965 -1966 bleef het doelsaldo steken op 21 doelpunten uit 22 wedstrijden. Het seizoen daarop werd slechts 20 keer gescoord. In beide gevallen was degradatie het gevolg. WVV was afgedaald naar de 3e Klasse! Op 4 april 1967 bereikte WVV het bericht dat Arie Haan door Ajax was gecontracteerd. Eltje Edens, een speler in opkomst, vertrok naar Veendam.

Praten met de jeugdcommissie

Het is niet waar dat uitblinkers op de lagere school zonder uitzondering professor worden en het Is ook niet waar dat alle leraren geschikt zijn om met kwajongens om te gaan. Conflicten op school zullen steeds blijven. Maar als tijdig contact wordt opgenomen met de Jeugdleiding van WVV kan in veel gevallen worden voorkomen dat het schoolconflict fataal afloopt. Veelal is wanbegrip de oorzaak van het conflict of het slechte rapport. Praten met de Jeugdcommissie kan nimmer kwaad. (WVV'er maart1960).

Twee ex-WVV'ers In Oranje

Op woensdag 5 april 1967 speelde het Nederlands Elftal met Jan Mulder en Klaas Nuninga een kwalificatie wedstrijd In het kader van het E.K. In Leizig tegen Oost-Duitsland. Jan Mulder debuteerde en was maker van het eerste doelpunt. Oranje verloor de wedstrijd met 4 - 3 door beoordelingsfouten van keeper Tonnie van Leeuwen (GVAV). Op 16 april 1967 vertrokken 2 bussen met supporters naar de "Hel van Deurne" in Antwerpen om hun idolen, Jan en Klaas, aan te moedigen. Ook nu weer moest Nederland met een nederlaag (1 -0) genoegen nemen.

Arie Haan naar Ajax

Arie werd als achttienjarig talent weggehaald bij WVV. Als invaller scoorde hij op 2 juni 1971 de tweede goal in de Europa Cupfinale tegen Panathinaikos. Na drie gewonnen Europa Cups 1 vertrok Arie, vanwege een conflict met manager Hans Kraay, naar Anderlecht. Voor Oranje speelde Haan 35 wedstrijden o.a. twee WK' s in 1974 en 1978.

De Auto

Trijntje Smit beleefde op 27 april 1968 de dag van haar leven. Zij won de auto! De hoofdprijs van de verloting, die WVV op touw had gezet, ten bate van de bouw van het clubhuis.

Seizoen 1968-1969

Op 4 mei schreef WVV historie. HSC werd met 3-0 verslagen. Wubbie Smeins (2x) en jurrie de Boer (lx) zorgden voor de doelpunten. WVV keerde terug naar de 2e Klasse.

WVV een eigen clubhuis

Op 7 december 1968 was het zover. Mede dankzij de inzet van de jeugd(afdeling) en giften van derden kon het clubhuis in gebruik worden genomen. De opening werd verricht door wethouder Mellema van Sportzaken. Burgemeester de Boer was wegens ziekte verhinderd. Jan Mulder onthulde in de hal zijn eigen gedenksteen.

W. V. V. 75 jaar

De reuniecommissie was er met veel moeite in geslaagd honderden reunisten te verenigen aan de dis in de aula van het lyceum. Fotograaf Tahl legde dit illustere gezelschap vast op de gevoelige plaat. Een vergroting siert heden ten dage de bestuurskamer. Het le elftal had een verrassing in petto, door Titan thuis met 2-0 te verslaan (1-0 Piet van Dam, 2-0 Wim Krythe) promoveerde WVV op 26 maart 1972 naar de eerste Klasse.

WVV zaterdag, ooit gestart in de onderafdeling speelde in het seizoen 1965 1966 in de 4e Klasse KNVB. Na een lang verblijf in de 4e Klasse was eindelijk het moment daar. Op Koninginnedag 1977 in Assen werd tegenstander CSVC uit Coevorden met 2-1 verslagen en promoveerde WVV naar de 3e Klasse KNVB.

Felicitaties waren er voor trainer Jan Bos. Spoedig volgde echter de neergang naar o.a. de afdeling. In 1985 werd een "doorstart" gemaakt met een vernieuwd team. dat jaren "meedraaide" in de vierde Klasse. Een reorganisatie binnen de KNVB bracht WVV opnieuw in de 3e Klasse. Echter niet voor lange tijd. Op dit moment (2003) acteert WVV nog steeds in de 4e Klasse. Promotie naar de 3e klasse leek in het verschiet. Het nemen van strafschoppen bleek een te groot obstakel. VCG uit Geesbrug was de gelukkig(st)e.

WVV en haar Jeugd(afdeling)

Reeds in twintiger jaren was WVV gezegend met jeugdleden. Tijdens het 25 jarig bestaan van WVV in 1921 speelden juniores met Engel Wubs een gekostumeerde voetbalwedstrijd. In 1936 werd E. Wubs benoemd tot jeugdleider. Fietsend door Winschoten en omgeving was "Mijnheer Wubs" dagelijks op zoek naar jeugdig talent en niet zonder succes. Engel Wubs en "Meester Starke", de boegbeelden van de jeugdopleiding, bezorgden WVV in die tijd menig kampioenschap.

Voetbaloefenmeesteres

In 1962 trad Hermijntje Meijer, als gediplomeerd jeugdleidster, in dienst bij WVV en werd daarmee Nederlands eerste Voetbaloefenmeesteres.

Landelijke Divisie

Door de jaren heen heeft de jeugd, begeleid door uitstekend kader, steeds vertoefd in de hoogste regionen. In het seizoen 1999/2000 werd tot op heden het absolute hoogtepunt bereikt. Twee teams de A1 en B1 speelden in de Landelijke Divisies. De A junioren leverden een geweldige prestatie door als tweede te eindigen in de Landelijke tweede Divisie. Momenteel speelt de jeugd nog steeds op een alleszins acceptabel niveau.

Van Kastanjelaan naar Stadspark

Reeds in 1977 verschenen er berichten over een. mogelijke verkoop van de velden aan de Kastanjelaan. Eerst in 1995 vond de verhuizing naar het Stadspark plaats. De hereniging met de jeugd was gerealiseerd.

De jaren 70 en 80

Degradatie en promotie wisselden elkaar in snel tempo af. In 1978 moest WVV degradatie wedstrijden spelen tegen Musselkanaal en ASVB. Van Musselkanaal werd verloren. Op 7 mei 1978 werd thuis met 3-0 van ASVB gewonnen. Aantal toeschouwers: 3.100! Het tweede klasseschap werd behouden. Drie jaar later, medio 1982, was degradatie niet meer te voorkomen. Op 24 april 1983 werd PJC met 2-0 geklopt. WVV promoveerde op nieuw naar de 2e Klasse.

WVV 2 naar de res. 1e klasse

Hoogtij dagen voor Henk Mulder (de broer van) en zijn medespelers. In mei 1985 vond "thuis" een heroïsch gevecht plaats tegen Nieuw Buinen. Ruststand 0-1! Een advies (toen al) van Dick Abee richting de leider was voldoende voor de overwinning. Het vertrek van spelers kondigde zich aan en dus was degradatie het gevolg. Momenteel (2003) speelt WVV 2 in de res. 3e Klasse KNVB.

WVV 100 jaar

Ook nu waren er vele prominenten (reuïnisten) aanwezig. Op het feestmenu stond onder meer Filet De Porc WVV. Youp van ‘t Hek verzorgde de conference.