"/>

WVVZAT3 - WAT HEBBEN HET JAAR 1672 EN 1984 TE MAKEN ZATERDAG 3 ???

825 keer bekeken

Altijd als zijn naam valt, denk ik terug aan de Olympische Spelen van 1984. Zittend in mijn pyjama keek ik naar de bokswedstrijd tussen Willie de Wit en Arnold Vanderlijde. De Canadees met Nederlandse roots was een onverzettelijke vechter die met zijn karakteristieke houding onze lange slungel uit Limburg van een plaats uit de finale weerhield. Wat heeft deze intro nou te maken met een speler van zaterdag 3. Tja, eigenlijk net niks.

Rudy de Wit, de speler die deze week in de spotlight staat is namelijk geen familie, houdt niet van spruitjes zoals zijn achternaamgenoot, drinkt zijn thee zonder suiker, slaapt in het weekend nooit eens uit en zo kan ik de verschillen blijven opnoemen. Toch moet ik altijd denken aan Rudy, wanneer de naam Willy de Wit valt. Er zijn echter ook overeenkomsten tussen "De Jongens van De Wit". Het zijn namelijk beide sportmannen pur sang. Waar Willie als kleine jongen bokste, trapte Rudy al vroeg tegen de bal. Vader René, bekend van zijn carrière in Die Heimat, had de voetbalgenen doorgegeven aan zijn oudste zoon. In de jeugd bleek de linkspoot een gevreesde voetballer te zijn voor elke tegenstander. Met zijn kap en draai legde hij menig verdediger in de luren en maakte hij veel goals met een verwoestend schot.

Toen Ajax met Andrjez Rudy in zee ging werd de vergelijking met Willy op een zijspoor gezet. Tussendoor was er nog snackbar Rudie in de Engelstilstraat waar aan werd gerefereerd, maar deze vergelijking werd geen succes. Afgelopen week keek ik een aantal YouTube filmpjes waarbij ineens een bekende naam werd uitgesproken. Het was Willy de Wit. Jaren had ik niks gehoord, gelezen of gezien van de oud vechter. Het was erg verrassend om te zien dat hij tegenwoordig zijn geld verdiend als rechter in Canada. Sindsdien heb ik wel weer het Willy de Wit gevoel als Rudy zie voetballen.

 

Al werd hij niet de rechter zoals Willy, onze Rudy blijft de gevreesde linker van weleer!