"/>

WVVZAT3 - JAKOB KOETJE IS "VOETBALVADER" VAN EEN GENERATIE

1567 keer bekeken

Als je het sportpark aan de Stikkerlaan betreed op een doordeweekse avond kom je hem zeker tegen. Als je langer in de voetbalwereld meeloopt dan ken je hem. Als je training van hem hebt gehad, dan weet je dat de passie voor het spel in zijn bloed zit. Jakob Koetje is een echte voetbalman. Zowel met de vele jeugdploegen waarvan hij trainer/coach was, samen met de helaas te vroeg overleden leider Hindrik Blaauw, als op de zaterdagmiddag waar hij het eerste elftal onder zijn hoede had, was "het voetbaldier" altijd succesvol. Vaak komt in de derde helft zijn naam weer ter sprake. De legendarische wedstrijden die gespeeld werden in onze jeugd, de voetbalreizen, de sfeer die heerste, altijd valt de naam van Jakob Koetje. Bij veel spelers rond de veertig is hij degene die als een rode draad door de voetbalcarrières loopt.

Ook bij speler/manager Mark Plinsinga komen de beelden van vroeger weer op het netvlies te staan. "Ik herinner me dat we sportploeg van het jaar werden met ons toenmalige C1 elftal. Het duo Koetje en Blaauw was eindverantwoordelijk voor dit succes".

"Het fanatisme kan ik me goed herinneren. De uitstraling die we hadden als we richting GVAV Rapiditas, Be Quick of SC Enschede gingen, overal waar we kwamen wilden we winnen en deden dat. Die tijd ligt ver achter ons, maar het gevoel komt terug als we aan de stamtafel ons biertje drinken", vervolgt de aanvalsleider van weleer en nu al jaren uitkomend voor het derde team op de zaterdagmiddag.

"Ik denk dat hij alle jeugdspelers kent die er tegenwoordig rondlopen. De bezetenheid en betrokkenheid van Jakob is erg groot. Afgelopen woensdag zag ik een fietser het complex op rijden. Door de schemer heen zag ik het bekende silhouet van Koetje, herkenbaar aan zijn pet, kijkend naar de jeugd. Onder leiding van zijn eigen zoon Derk Jan en Marcel Zijl trainde WVV 010-1 vol enthousiasme. Van een afstandje zag ik hoe de oude leermeester aan het observeren was. Genietend van mooie goals en de beginnende trainers, die de Koetje leerschool zelf ooit hadden doorlopen, stond hij langs het hek van veld twee. Na een minuut of tien liep hij weer door en stopte dertig meter verder. Daar keek hij naar weer een ander team van de roodzwarten. In mijn gedachten zie ik Jakob weer staan op het podium in zalencentrum Lamain, na een behaalde titel met Zaterdag 1. Daar sprak hij de woorden: "Ik ben een voetbaldier!" En inderdaad, die woorden passen bij deze man. Het is er inderdaad één!", vertelt de speler/manager van het derde tot slot.