"/>

WVVZAT2 - ODE AAN ALFRED J. KWAKKERT

908 keer bekeken

Slechte voetballer is tegenwoordig clubicoon op de zaterdagmiddag

Jarenlang speler van het eerste elftal, maker van het belangrijkste doelpunt, de jongste debutant ooit of topscorer aller tijden. Clubiconen hebben veelal een glansrijke carrière gehad. Dat geldt niet voor leider Alfred Blaauw van WVV zaterdag 2.

Een bevlogen leider, FC kenner, criticus en humorist is Blaauw. Al speelde hij nooit in het eerste elftal van WVV. Sterker nog: hij omschrijft zichzelf als een heel slechte voetballer. "Ik was zo iemand die bij het kiezen van partijtjes altijd als laatste gekozen werd. En dan nog werd ik vaak aan de tegenpartij gegeven", zegt Blaauw met een glimlach. Dat hij toch naar voren wordt geschoven als clubicoon heeft te maken met zijn inzet als bevlogen leider.

Over zijn voetbalcarrière kunnen we het vrij kort houden. In het roodzwarte tricot kwam Blaauw niet verder dan een plek als invaller in het vierde elftal. Hij wist één keer de achterlijn te halen in zijn voetballoopbaan en uit die assist werd destijds gescoord. Sindsdien vertelt hij aan een ieder die het wil horen, dat hij de "Bananenflanke" van Manfred Kaltz ook in de benen had.

Maar nee, voetballend wist Blaauw geen potten te breken. Zijn bekendheid kreeg Blaauw meer met zijn legendarisch optredens in de kantine aan de Kastanjelaan. Daar werd het complete repetoir van de Golden Earing meegedrumd op plastic mayonaiseemmers van Calvé. Met deze ludieke acties wist hij de stemming vaak naar een hoogtepunt te brengen. Zeker later op de avond, als hij begon aan zijn imitatie van Danny Blind, inclusief het open en dichtgaan van de deur van de bus en het kenmerkende "1500 meter hoestje" dat de voormalig aanvoerder van het Ajax uit '95 altijd liet horen als hij werd geïnterviewd. Een prachtige tijd was het, maar zoals toen zullen we het nooit weer meemaken.

De wilde haren en jaren zijn namelijk verstreken en tegenwoordig is het "kantinehangen" niet meer zoals in die tijd, echter het verhaal van de Bananenflanke wordt nog steeds met regelmaat verteld door de vrolijke leider van WVV zaterdag 2. Als ik hem dan zie, kan ik het nooit laten om hem te begroeten met zijn eigen kenmerkende begroeting: "Joeghaaaai"!