WVVE3 - Zwakke eerste helft bepaalt jammer genoeg het resultaat

200 keer bekeken

Harde wind, vrij fris, maar gelukkig droog, dus toog 11-3 vol goede moed richting Veendam voor de 5e confrontatie dit seizoen met de geelzwarte brigade uit de Parkstad. 11-3 had 3 partijen gewonnen en de oefenpot onder zeer slechte omstandigheden verloren. Er zou dus van alles mogelijk moeten zijn op het veld, maar dan moest 11-3 wel meteen het initiatief nemen en de druk er vol op zetten. Jasper was geblesseerd thuis gebleven en Djillian was niet helemaal fit. Voor de zekerheid hadden we daarom Mees van der Flier “ingehuurd” van 9-1.

Voor de wedstrijd zat de stemming er prima in, dus de verwachtingen waren hooggespannen. Toch zagen Henry en Danny in de kleedkamer spelers die niet met de wedstrijd bezig leken te zijn. Er werd regelmatig door de voorbespreking heen gebabbeld en dat betekent bij 11-3 meestal niet veel goeds (Bato uit 2x, Muntendam thuis, Noordster uit). De warming up was van matig niveau, waardoor beide trainers al een licht vermoeden kregen van wat zich zou gaan afspelen in het eerste kwartier van de wedstrijd. En dat kwam helaas ook uit: de eerste de beste aanval van de Veendammers was raak. 11-3 liet zich de kaas volledig van het brood eten en had geen idee hoe het tij gekeerd moest worden. Bij de time-out stond er volledig verdiend een 2-0 achterstand op het scorebord. Na de hervatting was het binnen een paar minuten alweer raak: de bal ging over de zijlijn, een Veendammer speler was veel sneller bij de les dan heel 11-3, hij dribbelde onmiddellijk in en punterde de bal richting het doel van Xeryus. Met een rare zwabber stuiterde de bal in de hoek zonder dat iemand er wat aan kon doen (de bal leek heel lang naast te gaan, maar de wind was een onvoorspelbare factor): 3-0. Aan de kant van 11-3 werd vooral te weinig meeverdedigd, te laat afgespeeld (veel te lang lopen met de bal) en was de ruimte tussen verdediging en middenveld te groot. Daardoor was 11-3 continu te laat in het duel en was de handelingssnelheid in balbezit te laag.

In de rust werd in de kleedkamer door de spelers flink afgegeven op de scheidsrechter. We geven meteen toe dat de man niet zijn beste dag had, maar hij was niet verantwoordelijk voor het slechte spel van 11-3. Henry en Danny vertelden kort wat er volgens hun verbeterd moest worden om toch nog een acceptabel resultaat uit het vuur te slepen. Terwijl daarnaast ook duidelijk te zien was dat Veendam geen wonderploeg is, maar zij lieten zien dat ze de wedstrijd wilden winnen door elk duel vol aan te gaan. Iets wat de eerste helft bij 11-3 ontbrak. Met hernieuwde strijdlust ging 11-3 het veld weer op om te laten zien dat ze niet voor niks kampioen waren geworden in het najaar.

Het was in de tweede helft duidelijk dat er goed geluisterd was, want 11-3 kreeg het betere van het spel. En dan heb je soms ook wat mazzel nodig. Het liefst de mazzel die Veendam in de eerste helft ook had gehad. Er wordt gezegd dat je mazzel ook afdwingt, maar dat was in dit geval niet waar. 11-3 deed echt zijn best, drukte de Veendammers in de verdediging, speelde beter vooruit dan in de eerste helft en kreeg kansen. Toch wilde de bal er niet in: lat, net naast, reddingen van de keeper, te slap ingeschoten, pech. En dan kun je er op wachten dat de tegenstander het net wel weet te vinden … en dat deden ze ook 2 keer, waardoor de eindstand 5-0 werd. Op basis van het spel in de tweede helft had 11-3 echt wel meer verdiend, maar voetbal is niet altijd eerlijk. Twee opzichtige handsballen, waarvan er eentje vlakbij het doel toch echt een strafschop had moeten opleveren, werden niet goed beoordeeld door de VAR helaas. Een aantal overduidelijke overtredingen, onterecht gegeven corners en een scheidsrechter die nogal beïnvloed leek te worden door het Veendammer publiek waren de laatste factoren in een hele lastige wedstrijd voor 11-3.

Had de nederlaag voorkomen kunnen worden? Jazeker. Als 11-3 meteen gefocust was gestart, waren de eerste 2 doelpunten niet gevallen en had Veendam het erg lastig gehad. Hoe langer een doelpunt uitblijft, hoe moeilijker een ploeg het krijgt. Maar dat was deze zaterdag niet het geval, dus moet komende zaterdag Kroonpolder er maar aan geloven. We blijven de kop omhoog houden en zullen laten zien dat we het kunnen.

Positieve punten? Die waren er echt wel. Complimenten voor onze 3 verdedigers Stijn, Thijn, Daan die de hele wedstrijd lang er alles aan hebben gedaan om tegendoelpunten te voorkomen. Niet alleen de keiharde ingrepen in duels en bij schoten op doel, maar ook de opbouw van achteruit zag er goed uit. Dylan ging op het middenveld beter dan de laatste tijd. De fysieke ongemakken lijken hem verlaten te hebben, zodat hij weer lekker zijn gang kan gaan. Mees van der Flier, onze invaller vanuit 9-1, heeft ons zeer positief verrast en had meer mazzel verdiend bij zijn doelpogingen. De inzet van heel 11-3 in de tweede helft was prima te noemen en had beloond mogen worden met zeker 2 goals.

Er is nog niks verloren, want we zitten in een poule des doods: iedereen kan van iedereen winnen. Kroonpolder is onze volgende tegenstander en die moeten we aanstaande zaterdag thuis met huid en haar verslinden! 11-3 gaat ervoor!